Verbale offerlam

 

slakt

 

Dette er det jeg er mest lei av om dagen (bortsett fra generell urettferdighet, og selvsagt massemord, okda, all mord): ordet ”slakt”. Journalister har snart begrenset sitt repertoar til å karakterisere alle negative nyanser som ”slakt”. Per Egil Hegge burde la genitiv s-er fortsette å forvirre oppvoksende slekter og konsentrere all sitt virke om å eliminere dette uvesenet.

 

All ordlyd som ikke stråler umiddelbar begeistring kan i dagens presse trygt klassifiseres som ”slakt”. Et sveip på Kvasir viser at i de siste dagene har for eksempel Willoch slaktet sykehusreformen og Semb har slaktet et bytte på Vikings lag mot Brann. Klarer ikke helt å se for meg at Kåre Willoch og Nils Johan Semb spikret opp offentlige bannbuller med ordet slakt skrevet i dryppende griseblod for journalistene å sitere. Noe sier meg at de mente å resonnere noe videre. Hva skjedde med adjektiver? Føles lenge siden at jeg leste om noen som for eksempel ble ”kritisert sterkt”.

 

La oss se hva som fikk Semb til å ”slakte” Vikings bytte. Jo, vingen Alexander Ødegaard ble byttet ut ti minutter før slutt. ”Det fikk TV 2 Sportens ekspertkommentator Nils Johan Semb til å prøve å rive seg i håret,” skriver Nettavisen. For øvrig ingen enkel oppgave siden Semb ikke har hår. Ødegaard selv sier han faktisk ville byttes ut fordi han var sliten. Den mest alminnelige grunnen til at en fotballspiller blir byttet ut.

 

Artikkelen viser ikke til noen sitater fra Semb hvor han erklærer: ”Jeg slakter denne handlingen.” Eller: ”Ingen adjektiv noensinne oppfunnet kan kunne karakterisere denne historisk opprørende handlingen, den må slaktes. Dette innbyttet må slaktes, saltes, spekkes, røykes, tørkes, kjøles ned og umiddelbart legges ut for salg gjennom Felleskjøpets kanaler.” Jeg har vel knapt noensinne hørt et alminnelig menneske si at de faktisk ønsker å slakte noe, bortsett fra gjøgrisen til jul.

 

Hvorfor stoppe der? Hvorfor ikke flytte fortegnet og introdusere slakt som et positivt begrep også. ”Motslakte” eller kanskje ”uslakte”. ”Nobelkomitéen uslakter Nelson Mandela og tildeler ham Nobelprisen”. Et eneveldig begrep for positiv og negativ kritikk. Så slipper vi å bla oss gjennom lag med litterær betydning i nyhetslesningen. Eller kanskje bare et bilde av personen/handlingen og et pluss- eller minustegn ved siden av den?

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Verbale offerlam

  1. andreas

    Hm. Minner meg om mitt eget oppgjør med “slakt”. Jeg er hjertens enig. I andre enden av det journalistiske følelsesspekteret ligger begrepet “hylle” Det er om mulig enda mer misbrukt om dagen. JEG HATER DET. Gi faen i å hylle – gi heller et kompliment, litt ros eller en varm tanke. Hylle hører romertiden, det tredje rike og Neil Armstrong til. GI FAEN GI FAEN GI FAEN GI FAEN GI FAEN GI FAEN GI FAEN GI FAEN…@*%$3!!!

  2. Jeg har for min del ingen problemer med å se for meg både Nils Johan Semb og Kåre Willoch slakte. Det lyser jo et eller annet litt nasty av øynene på begge to. Så akkurat her synes jeg du bommer grovt med kritikken din, Bergy. Terningkast to.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s